RVS Roestvaststaal

Roestvast of roestvrij staal, ook rvs of inox genoemd, is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig.

Het materiaal is zeer geschikt voor lasersnijden en watersnijden. De machinecapaciteit om RVS te lasersnijden is vaak tot een dikte van circa 200mm.

Soorten RVS

De twee basistypen binnen roestvaststaal zijn 304 en 316. Deze behoren tot de categorie austenitische RVS. In een austeniet (verkorte term voor austenitisch) zitten tenminste 4 belangrijke legeringselementen, te weten ijzer, chroom, koolstof en nikkel.

Voordelen Lasersnijden RVS

Dit materiaal kan gesneden worden op een lasersnijmachine of waterjet. Groot voordeel van het lasersnijden van roestvaststaal is de hoge snelheid, de gladde en schone snede (ook bij dun materiaal), de mogelijkheid om complexe contouren te snijden en de goede gravure.

Toepassing RVS voor diverse marktgebieden

Roestvaststaal wordt toegepast voor onder andere machine onderdelen, onderdelen voor transportmiddelen, voor tandwielen, reclamezuilen en gereedschappen. Lasersnijwerk is onder andere geschikt voor de voedingsmiddelenindustrie, zuivel, machinebouw, maritieme sector, architectuur en infrastructuur.

Naast lasersnijden is roestvaststaal (RVS) ook zeer geschikt voor watersnijden.