Fiber lasersnijden

De Fiber vastestoflaser TruDisk maakt het bewerken van non-ferrometalen mogelijk en levert daarbij een productiviteitsvoordeel bij dunne en dikke platen op.

BrightLine fiber zorgt voor randen van topkwaliteit en vereenvoudigt de stukverwijdering, tal van andere functies garanderen maximale betrouwbaarheid en optimale prestaties.

Algemeen

Een fiber of vezellaser is een speciaal type laser waarbij zowel de straalafgifte als de laserholte in een enkel systeem binnen een optische vezel worden geïntegreerd met de straal die in de vezel wordt gegenereerd, in tegenstelling tot conventionele lasers waar de straal naar buiten wordt gegenereerd en wordt verzonden naar het systeem. Beschouwd als een speciale categorie solid-state laser, bieden fiberlasers veel voordelen in vergelijking met andere lasertechnologieën, zoals onderhoudsvrije werking, makkelijk te gebruiken, hoge betrouwbaarheid en hoge integratiemogelijkheden

Hieronder enkele redenen waarom de fiberlaser superieur is ten opzichte van de Co2 lasers:

  • De fiber laser bron is extreem stabiel, heeft geen bewegende delen en gaat tientallen jaren mee. Een zware Co2 bron heeft daarentegen continu reparaties of vervanging nodig en moet bijgevuld worden met gas.
  • Een fiberlaser heeft een veel hoger elektrisch rendement, waardoor stroomkosten aanzienlijk lager zijn dan bij C02 lasers.
  • Fiber lasers werken op een andere lichtfrequentie waardoor de zogenaamde spot-size veel kleiner is dan bij een C02 laser (tot 0,05 mm. in diameter). Hierdoor is de energie-dichtheid per mm2 vele malen hoger dan bij CO2.
  • Fiber laser licht wordt bij vele soorten metalen veel minder gereflecteerd dan CO2 laser licht waardoor meer energie in het materiaal terecht komt en men sneller en dikker kan snijden
  • Doordat de fiber laser geheel elektronisch opgewekt wordt kan de karakteristiek van de laserpulsen en het vermogen van de pulsen extreem fijn afgeregeld worden, waardoor er zeer specifiek gewerkt kan worden aan verschillend materiaal.
  • Fiber lasers vergen weinig tot geen onderhoud, hierdoor is de downtime niet van toepassing en zijn er veel minder kosten om de machine draaiende te houden.
  • Het laserlicht wordt bij een fiberlaser direct naar de laserkop getransporteerd door een glasvezelkabel – Bij een CO2 laser wordt dit gedaan met spiegels en mechanisch bewegende assen die afstelling, onderhoud en periodieke vervanging nodig hebben..

Extra optie CoolLine

Constructiestaal wordt tijdens het lasersnijden uitzonderlijk heet en kan daardoor ongecontroleerd smelten. Met CoolLine wordt dat voorkomen. Tijdens de bewerking sproeit de snijkop door sproeiers met exacte boringen een waternevel rond de laserstraal op het werkstuk. De verdampingsenergie van het water zorgt ervoor dat het materiaal rond de laserstraal wordt gekoeld. Daardoor zijn met CoolLine nieuwe geometrieën en een nauwere nesting mogelijk en wordt de procesveiligheid tijdens het bewerken van dik constructiestaal duidelijk verhoogd.