Co2 lasersnijden

CO2 lasersnijden is een plaatbewerkingstechniek waar een elektrisch gedreven gaslaser wordt gebruikt. De laser snijdt contouren in metalen plaatmateriaal zoals staal, RVS of aluminium. De CO2 snijtechniek is onwijs nauwkeurig en kan hierdoor ook ingewikkelde vormen eenvoudig snijden. De CO2 lasersnijtechnologie is inmiddels al jaren op de markt. 

Algemeen

  • Een koolstofdioxidelaser of CO2-laser is een elektrisch gedreven gaslaser. Het gas in de ontladingsbuis bestaat uit een mengsel van koolstofdioxide, stikstofgas, waterstofgas en helium. CO2-lasers zenden infrarood licht uit met een golflengte tussen 9600 en 10640 nanometer.
  • Bij de CO2-laser worden de stikstofmoleculen in trilling gebracht met een elektrische stroom, omdat stikstof een homonucleair molecuul is kan het zijn energie niet kwijt door de afgifte van fotonen. De energie raken ze kwijt door koolstofdioxidemoleculen aan te slaan, die op hun beurt het infrarode laserlicht voortbrengen. Het helium draagt bij aan de gasvorming door de hitte van de elektrische ontlading en helpt de koolstofdioxidemoleculen na excitatie terug te laten keren naar hun basistoestand.